Verkapte evolutie van “ROVERS”

Het is opmerkelijk hoe snel de evolutie van “rovers” is gegaan in de ruimste zin des woord. Van “zeerovers” tot “kapers”, “slavendrijvers”, “slavenhouders”, “stropers”, “grootgrond bezitters”, “zakenlui” en vervolgens tot “aristocraten”. Wanneer eenmaal de status van “aristocraat” was bereikt, werd men genomineerd voor een onderscheiding en vervolgens kan men op de wachtlijst komen voor een zetel, met een maagdelijke fluwelen kussen, in een “heilig huisje”. Ondanks dat hiervoor enkele generaties nodig is, kunnen wij dit verkapte fenomeen toch de waardering geven van “snelle bliksem carrière makelarij” waar men echt bliksemsnel en zelfs slapend, rijk kan worden.

Mr. Dr. Moises DaCosta Gomez had kennelijk dit fenomeen grondig onderzocht. Ruim een halve eeuw geleden had Doktoor Da Costa Gomez ontdekt hoe “de vork aan de steel zit”.  Geen wonder dat hij ook heel vaak had gezegd:” doe enen ander niet hetgeen gij niet wenscht dat aan u geschiede. Doktoor Da Costa Gomez had dit keer op keer herhaald dat het erop lijkt alsof hij dit had uitgevonden.

 

no-hasi-ku-otro

Politiek is het tijdvak 1955-1969 gekenmerkt door problemen bij het toepassen van Statuut en de gebeurtenissen rond 30 mei 1969.

In de jaren 1955-1960 werden de eerste ervaringen met de nieuwe rechtsorde opgedaan. Deze nieuwe rechtsorde is ook de veroorzaker van onze beruchte “cultuur van fraude”.
In deze periode werd voor het eerst door de Koninkrijksregering een Algemene Maatregel van Rijksbestuur tot stand gebracht. Het hield in dat het bestuurscollege van Curaçao van zijn bevoegdheden vervallen werd verklaard, “wegens grovelijke verwaarlozing van de huishouding van het Eilandgebied”

Het is nu pas duidelijk geworden waarom en tegen wie Doktoor Da Costa Gomez dit zo vaak had moeten zeggen. Het heeft allemaal te maken met de “verkapte evolutie van ROVERS”

Maandag 19 september j.l was er een zitting in kortgeding. Leden van de familie Pietersz vorderden opheffing van een beslag die gedaagde, Norwin  Ferero, volgens familie Pietersz ten onrechte had gelegd.
Norwin  Ferero is een erfgenaam en afstammeling van de 13 vrijgemaakte slaven Rasveldt die plantage Malpais van wijlen mevrouw Sybrecht van Uytrecht hadden geërfd. Pietersz moeten zich nog kunnen identificeren, maar zijn zeer waarschijnlijk afstammelingen van de plantagehouders uit de tijd van de slavernij.
Het is merkwaardig en daarom kan het helaas geen toeval genoemd worden maar familie Pietersz lieten zich uitgerekend in het kortgeding van afgelopen maandag verdedigen door advokate Lizaima Da Costa Gomez.

Familie Pietersz, mogelijke afstammelingen van vroegere plantage houders tijdens de slavernij, hadden voor de rechtbank verklaard dat ze ruim 200 jaar op plantage Malpais hadden gewoond en daardoor vinden ze dat ze eigenaar zijn geworden van plantage Malpais.

Norwin Ferero is een erfgenaam van legatarissen Leentje, een van de 13 vrijgemaakte slaven Rasveldt die plantage Malpais bij testament van 31 juli 1809 van mevrouw Sybrecht van Uytrecht hadden geërfd.

Hoofdzaak van het geding is dat op een stuk grond van ongeveer 26 hectare behorende tot plantage Malpais, eigendom van de vrijgemaakte slaven, had familie Pietersz, zonder enig rechtsgeldig belang een bord geplaatst met de bedoeling om een bouwproject van familie Ferero te hinderen.

pictures-alcatel-cel-116

 

Norwin  Ferero, begon eind vorig jaar een kortgeding om de borden die familie Pietersz op de gronden behorende tot plantage Malpais had geplaatst, te verwijderen. Familie Pietersz verliest het geding en verwijderd slechts enkele borden. Norwin Ferero had een dwangsom procedure gestart en beslag gelegd op pensioenen van familie Pietersz.
Familie Pietersz vinden nu dat het beslag ten onrechte was gelegd en zodoende vorderen ze opheffing van de beslagen.

Het is echt absurd dat familie Pietersz, zonder enig titel van aankomst, in een kort geding vordert dat de rechter de onrechtmatigheden van familie Pietersz, legaliseert. Familie Pietersz zeggen ook nog spoedeisend belang te hebben dat het gelegde beslag opgeheven wordt, omdat ze onnodig in financiële problemen komen door de beslaglegging.

Uitgerekend een advocate met de familie naam Da Costa Gomez moet de rechtbank ervan overtuigen dat familie Pietersz beter rechten heeft dan familie Ferero. Familie Pietersz heeft geen titel van aankomst.
Het zou kunnen dat familie Pietersz advocate Da Costa Gomez niet had ingelicht dat de Hoge Raad, op 8 september 2000, had bevestigd dat Erven Ferero eigenaren zijn van plantage Malpais.

Het is nu overduidelijk dat wij  te maken hebben met een typisch geval van verkapte  “Rovers evolutie”.

ervn-ferero-zijn-eigenaren-jpg-2

Update: post van 22 september 2016

Norwin Ferero verliest het geding van 19 september 2016 door een procedure fout. Er werd beslag gelegd op bank tegoeden van Pietersz in verband met het door de rechtbank opgelegd dwangsom, terwijl het vonnis niet in voorraad uitvoerbaar was en bovendien hadden beide partijen een Hoge Beroep procedure begonnen.

 

https://djeronimoblog.files.wordpress.com/2017/04/vonnis-kortgeding-26-september-2017.pdf

 

2 thoughts on “Verkapte evolutie van “ROVERS”

  1. Ja het waren echt rovers en nog steeds, hoop dat het recht toch nog goed komt.. Norwin nog succes met de strijd tot rechtvaardigheid .

    Like

Leave a comment